De oorsprong van het ras

Het ras komt oorspronkelijk van het schiereiland Nova Scotia aan de oostkant van Canada. Daar werden de Tollers gebruikt voor het lokken van wilde eenden (Duck).

De vossen van Nova Scotia gebruikten een bijzondere techniek om eenden te vangen. Terwijl de ene vos zich in de buurt van de waterkant verstopt, rent de andere langs het water op en neer, waarbij hij zijn staart wild heen en weer zwaait. De eenden op het water komen nieuwsgierig dichterbij. Het spelletje eindigt voor de eenden wanneer zij dicht genoeg genaderd zijn om door de verdekt opgestelde vos te kunnen worden besprongen.
Indianen speelden deze slimme truck na door een touw aan een vossenvacht  te binden en snel  langs het water heen en weer te trekken. 

Later is aan honden geleerd de eenden naar de jager te brengen op dezelfde wijze als de vos dat deed. Dat hele spelletje is "Tolling" genoemd, naar het Engelse "Tollen" dat zoiets betekent als lokken of dichterbij brengen. Wanneer de eenden binnen schots afstand waren, legde de jager zijn geweer aan. De geschoten eend werd vervolgens door de hond opgehaald en bij de baas gebracht.(Retrieve) Vanwege de lange naam van het ras wordt de afkorting "Toller" algemeen gebruikt.